Offline

Niet gedacht en toch ongemerkt gelukt. Afgelopen zomer besloten we om eens een week helemaal voor onszelf te kiezen. Niet bezig zijn met de zaak, maar een weekje met z’n tweeën naar het Friese merengebied. Het was een aanlokkelijk idee, want we beseften dat in voorgaande vakanties of momenten dat we de zaak tijdens de zomermaanden gesloten hadden, achter de schermen het werk gewoon door bleef gaan. Je herkent het misschien wel. Even de mail raadplegen, nog ff vlug de voorbereiding voor een training in orde maken. Tussendoor een bestelling afhandelen en af en toe even op social media kijken. En zeker niet onbelangrijk de gedachtestroom niet stil zetten, want stel je voor dat er een briljant idee bij zou zitten dat…

We hadden er ook geen last van, tenminste dat dachten we, want de zaak moest toch door blijven gaan. Zeker in deze jaren waarin we midden in de opbouw van Breathfulness zitten. We hadden immers energie genoeg…

Maar deze zomer was de innerlijke stem zo duidelijk… offline… dus zo gezegd, zo gedaan. De voorbereidingen getroffen: een auto reply voor de mail en in de webwinkel de vermelding dat bestellingen 1 week later geleverd zouden worden. Dit gaf het hoofd rust en was gesterkt in het vertrouwen dat het goed en kloppend was om een week offline te gaan.

Laptop dicht, mail op telefoon verplaatst naar aparte, niet zichtbare map, antwoordapparaat ingesproken. Koffers gepakt en vertrokken naar Friesland.

Zonder er erg in te hebben

Heerlijke dagen gehad – het zomerse weer hielp mee om te vertragen. Volop genoten van de authentieke Friese dorpjes met gezellige terrasjes en genoten van aan en op het water zijn. De dagen waren in een woord zalig. Op de laatste dag, zittend op een terrasje aan de vissershaven in Urk, met ons dagelijks cappuccinootje en kaartspelletje, realiseerden we ons opeens dat we in de afgelopen week volledig ‘vrij’ geweest waren van de zaak. Er waren geen gedachten, geen nieuwe ideeën, geen nieuwe plannen, we waren alleen maar in het nu. Het bijzondere was vooral het besef dat we er niets voor hadden gedaan. Het ging vanzelf. Geen dag bezig geweest met de gedachte van Ik mag niet in de mail kijken, zouden er nog bestellingen of aanmeldingen binnengekomen, etc. Dat gaf een zalig gevoel: het besef dat dit een mooie beweging was en het proefde naar meer.

Genietend van het uitzicht, het vrije gevoel door ons heen stromend beseften we dat dit een volgende stap was naar balans. Tijd voor actie afwisselen met tijd voor werkelijk ontspannen en vrij zijn. Wat een fijne ontdekking. Ook realiseerden we ons dat onze creatieve geest, die voorheen altijd actief was, ook als we op een terrasje genoten van een cappuccino, de afgelopen week niet onderdrukt was, maar juist even ‘uit’ had gestaan. Dit werd bevestigd doordat er geen gedachten opkwamen dat we ‘iets’ gemist hadden in de afgelopen dagen. Als we straks weer aan de slag zouden gaan in ons centrum zou onze creatieve geest weer ‘aan gaan’ en gewoon verder gaan met nieuwe creaties.

Balans

Deze afwisseling tussen DOEN (actief) en ZIJN (rust in de vorm van offline gaan) willen we niet meer loslaten. We hebben op dat moment het besluit genomen om wekelijks een dag offline te gaan. Geen mail, geen social media, niet even snel toch een paar klusjes doen… Komende vrijdag weer een offline dag. Voor ons een formule om een offday te voorkomen. Ook een aanrader voor jou?

  • Durf jij offline te gaan en wat denk je dat je dat gaat opleveren?
  • Als jij dit al doet: wat levert offline jou op en wat is jouw tip voor de ander om offline te realiseren?
0 Shares