Ritueel voor de baarmoeder

Rite of the Womb, een ritueel voor de baarmoeder, kwam in 2015 op mijn pad. Het wekte mijn interesse, maar tegelijkertijd voelde ik dat dit nog niet het juiste moment was. Ik was gestart met het geven van mijn workshops Ontmoet de kracht van je vrouw zijn en had daarin al genoeg te delen over de moederwond en later ook de vaderwond. Het bleef wel op de achtergrond wat sudderen. En ontstond het besef dat de aanwezige pijn van de moeder- en vaderwond, die opgeslagen ligt in de baarmoeder, veel impact heeft op de beleving van intimiteit en seksualiteit.

Door het geven van de workshops en mijn eigen pad van heling, ging ik zelf ook door de nodige ervaringen en dook ik dieper in deze thematieken. Door te beseffen en te voelen dat je baarmoeder je eigen veilige en heilige ruimte is, je eigen plek van creativiteit, is een ‘schone’ baarmoeder heel belangrijk. Zo ontstond de driedaagse intimiteit en seksualiteit. Daarmee werd de drieluik Ontmoet de kracht van je vrouw zijn compleet en zijn velen dit drieluik al komen ervaren.

Voor mezelf waren de afgelopen jaren bijzonder in het helen van mijn vrouw-zijn. En ben ik steeds opengebleven voor een volgende stap. Zo hoorde ik dit voorjaar mijn innerlijke stem heel duidelijk zeggen: het is nu tijd voor de Rite.

De Rite of the womb

De Rite of the Womb is eeuwenoud, bijzonder en helend ritueel voor de baarmoeder. Het is een energieoverdracht vanuit de kosmische baarmoeder die nu via de Womb healers doorgegeven wordt over de gehele wereld.

Van oorsprong is de baarmoeder een plek van creatie en leven geven. Toch is het ook de plek waar vrouwen pijn, angst en trauma’s opgeslagen hebben. Niet alleen uit het huidige leven, maar zelfs verwondingen en herinneringen uit het verre verleden. Door de patriarchale samenleving is de collectieve vrouwelijke energie eeuwenlang ontkend, onderdrukt en misbruikt. En dragen we in de baarmoeder (bewust en/of onbewust) ook een deel van de pijn en het verdriet van onze moeders en grootmoeders mee, waardoor de vrouwelijke kracht voor een groot deel verborgen is gebleven. Zowel bij vrouwen als bij mannen.

Enkele weken geleden nam ik deel aan de rite of the womb bij het Breathfulness Center, samen met mijn goede vriendin. Vol enthousiasme reden we ’s ochtends richting Nederland. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen met thee en koffie. De rest van de dag trokken we ons terug met enkele eensgezinde vrouwen om te verbinden, om contact te maken met onze baarmoeder en onze levenskracht. Het werd een heel erg bijzondere dag die voor mij enorm veel in beweging heeft gebracht. Ik ben Jacquelien enorm dankbaar voor het organiseren van deze dag, dit ritueel.

De (onbewust) opgeslagen pijn in de binnenwereld van je baarmoeder beïnvloedt je creatiestroom in je buitenwereld.

Het ritueel is erop gericht om je baarmoeder weer terug te brengen naar de oorspronkelijke staat van liefde en creatie en alle pijn, angst, verdriet en verlies wat erin ligt opgeslagen los te laten. Door de zachte energie van de inwijding wordt je vrouwelijke kracht gereactiveerd en versterkt, waardoor je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen verder toeneemt. Om weer volledig die krachtige vrouw te zijn die je in essentie bent.

In 2002 werd de Chileense Marcela Lobos zich voor het eerst bewust van alle pijn, angst en trauma’s die opgeslagen wordt in de baarmoeder. Marcela studeerde aan The Four Winds (Alberto Viloldo) en is opgeleid door de wijze vrouwelijke sjamanen van de Shipibo stam uit de jungle in het Amazonegebied. Haar pad van inzicht en heling was een intense reis en in 2014 kreeg zij de boodschap dat de tijd aangebroken was om deze rite in de wereld te zetten. Om de vrouwenlijnen te helen en krachtiger en sterker te maken. En na lange tijd de herinnering wakker te maken dat:

de baarmoeder is geen plek om angst en pijn te bewaren.

de baarmoeder is een plek voor creatie en geboorte van leven.

Het moment is aangebroken dat vrouwen zich weer herinneren wie ze werkelijk zijn: enorm krachtig én zacht, liefdevol, ontvankelijk en wijs. Het is tijd om je ware vrouwelijke kracht te helen en te wortelen. En te creëren in je leven waartoe jij je geroepen voelt.

Verrast en nieuwsgierig ging ik op zoek naar een plek om deze Rite te ontvangen. Zo kwam ik bij Annelies Sinke terecht en heb van haar de Rite mogen ontvangen. De setting was fijn en veilig en tijdens het ontvangen van de Rite werd ik diep geraakt en ontroerd door de kracht van het ritueel. Het was een hele bijzondere ervaring. Er gebeurde veel in mezelf en de energie bleef stromen. Nu ik de Rite zelf heb mogen ontvangen besef ik nog meer hoe belangrijk het is om je baarmoeder te helen en vind ik het eer om de Rite door te geven aan andere vrouwen.

Het ritueel

Het ontvangen van de Rite van de baarmoeder vindt plaats tijdens een workshop waarin de energie van het hart, de adem en de elementen lucht, vuur, water en aarde je op deze innerlijke reis meenemen. In een cirkel van vrouwen neem ik je mee om contact te maken met onze pijn én met onze vreugde. Met wat er leeft en gezien wil worden in jouw baarmoeder. Na het kennismaken en delen gebruik ik de adem om contact te maken met datgene wat vrijgegeven mag worden. In de ruimte die ontstaat is er plaats voor de energie van creatie, draagkracht en liefde om van daaruit meegenomen te worden in de overdracht van de Rite. We sluiten de rite af met de adem, nu om de energie van de Rite op een dieper niveau te integreren.

Every woman who heals herself,
heals all the women who came before her
and all the women who come after her

Heel je baarmoeder: voor elke vrouw is de Rite een waardevol en mooi geschenk aan jezelf! Ook vrouwen zonder baarmoeder kunnen de Rite ontvangen. Het ritueel heelt je en laat je herboren worden in je vrouwelijke kracht, schoonheid en waardigheid. De vrouwen die ons zijn voorgegaan helpen ons eraan herinneren dat het tijd is om het lijden achter je te laten en je ware vrouwelijke kracht toe te laten. Door heling van jezelf en je baarmoeder kun je de kosmische energie verankeren in jezelf en op aarde. Zo ontstaat er balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Zo helen we de vrouwelijke kracht en helen we ook moeder aarde.

De rite is op een heel veilige en liefdevolle wijze aangeboden door Jacquelien.  Deze heeft me veel warmte en heling gegeven. Ik leer nog beter mijn eigen energieveld te koesteren en te voeden; het is een innerlijke heilige ruimte bezoeken waar mijn Puurheid me verwelkomt… 

Maria de Wolff

0 Shares