De moederwond

moederwondDe moederwond en het vrouw zijn. Vrouwen zijn de dragers van Leven. Toch stralen vele vrouwen niet ten volle.

Is dit alleen iets van deze tijd? Nee, het is al vele generaties lang. Het hangt nauw samen met de patriarchale (door mannen gedomineerde) samenleving en de moederwond*.

Naast de vaderwond is de moederwond een diepgevoelde pijn uit deze patriarchale samenleving, waardoor vrouwen zichzelf zien als ‘minder’ en ‘onwaardig’. Deze pijn heeft zich diep verankerd.

De moederwond kan zich o.a. manifesteren als

 • je klein houden omdat je moeder worstelde met het leven en zich opofferde;
 • teveel ‘moederen’, teveel voor anderen zorgen (ook op werk, etc.);
 • emotioneel meeleven of meelijden met je moeder of anderen;
 • een hoge tolerantiegrens voor slechte behandeling door anderen;
 • etc.

Tijdens de driedaagse Ontmoet de kracht van je vrouw zijn komen alle manieren aanbod hoe de moederwond zich kan manifesteren.

De pijn van het vrouw zijn

Het is de pijn van vrouw-zijn en de overlevingsmechanismen om met deze pijn om te gaan. Vaak is het nog een taboe om over deze pijn te spreken, maar het is niet iets ‘persoonlijks’. De moederwond is een collectieve, onbewuste dynamiek en wordt van moeder op dochter in alle (patriarchale) culturen over de hele wereld al generaties lang doorgegeven.

De moederwond houd je klein en blokkeert of beperkt ook ander innerlijk werk wat je doet. Het kan ervoor zorgen dat je toch steeds terugvalt in oude patronen en het beperkt je relatie met het leven zelf, zodat je het leven niet ten volle aanneemt en durft te leven.

De prijs die je betaalt voor het niet helen van de moederwond is o.a.:

 • je potentieel niet uitbreiden uit angst voor falen of afkeuring;
 • zwakke grenzen en moeite met Nee zeggen;
 • je eigen behoeften zijn minder tot niet belangrijk;
 • je niet veilig voelen om je ruimte in te nemen en je uit te spreken;
 • niet te veel verandering willen veroorzaken in je leven;
 • zelfsabotage als je voor een doorbraak staat;
 • overmatige controle, uitputting, depressie, vermoeidheid, te veel werken;
 • onbewust wachten op (moeders) toestemming of goedkeuring;
 • problemen met geld, voeding, lichaam, relaties;
 • etc.

Om volledig tot bloei te komen en weer te kunnen stralen is het nodig om anders naar de relatie met je moeder te gaan kijken. Het vraagt moed om je eigen overtuigingen, waarden, patronen, gevoelens en gedachten te gaan scheiden van de hare. Je bent niet je moeder, jij bent jij. Wanneer je getuige was/bent van de pijn van je moeder mag je ook ruimte gaan geven aan je eigen verdriet als gevolg hiervan.

Het helen van de moederwond

Er is geen sprake van schuld. De moederwond gaat dan ook niet over het beschuldigen van je moeder, maar om deze relatie te gebruiken als een enorme bron van informatie over wie jij bent, zodat je andere keuzes kunt maken. De moederwond gaat dus uiteindelijk niet over je moeder, maar over jezelf! Om je pijn te transformeren en je verantwoordelijkheid en kracht terug te nemen. Om zonder schaamte je talenten en kwaliteiten te kunnen omarmen. Jezelf te laten horen en zien!

Als je de persoonlijke moederwond kunt (h)erkennen en helen, heel je ook de collectieve moederwond. Help je andere vrouwen, de aarde en de gehele mensheid. Dan voel je je verbonden en ga je voorbij afscheiding. Is de leegte in je buik niet langer een ‘gat’ of een wond, maar mag weer gevuld worden met koesterende, voedende Moeder-energie. Een veilige plek om te mogen ZIJN.

*De moederwond is een term die bedacht is door auteur Bethany Webster.

Driedaagse Ontmoet de kracht van je vrouw zijn

Wil jij weer stralen en je vrouw voelen? Wil je vrijkomen van de last van de moederwond? Kom naar de driedaagse Ontmoet de kracht van je vrouw zijn.

Tijdens de eerste driedaagse kijken we naar de verschillende aspecten van het vrouw zijn en de invloed van de moederwond. We kijken ook naar de relatie met je moeder als spiegel voor de relatie met je eigen vrouwelijke energie en heling van de moederwond.

In het samenzijn met anderen vrouwen ga je je (her)verbinden met je ware vrouwelijke kracht. Weer gaan herinneren wat je als vrouw onderweg op je levenspad bent kwijtgeraakt, zoals ontvankelijkheid, speelsheid, zachtheid, kwetsbaarheid, sensualiteit en liefde voor jezelf.

0 Shares