Vaderwond
De vaderwond en de moederwond vragen afzonderlijk om aandacht. Je vader is de eerste man, je eerste grote liefde. Een hele belangrijke en speciale relatie. Of je een goede of een slechte band met je vader hebt/had, deze relatie heeft veel invloed op je leven. De rol van je vader is essentieel voor je handelen en succes in de buitenwereld. De relatie met je vader heeft ook veel invloed op je intieme relatie met je partner. Op je eigenwaarde, je seksualiteit en de beleving van je vrouw zijn. Maar het heeft ook invloed op de relatie met je moeder, zussen en andere vrouwen.
De vaderwond is datgene wat je tegenhoudt om als bewuste, vrije en krachtige vrouw vol vertrouwen je ‘ding’ te doen in de buitenwereld. Om jouw eigen mannelijke energie, je innerlijke vader, te ontwikkelen die je bescherming, focus en een bedding biedt voor het uiten van je creativiteit en zelfexpressie. De relatie met je vader is een spiegel voor de relatie met je eigen mannelijke energie.
Kwetsuur
De vaderwond is een kwetsuur die je bewust of onbewust hebt opgelopen als klein meisje of als jonge vrouw in de relatie met je vader. Misschien had je een vader die je teveel op handen droeg, waardoor je nog steeds als een prinsesje behandeld wilt worden. Of had je een vader die (emotioneel) afwezig was, waardoor je geleerd hebt dat je niet op mannen kunt rekenen of dat je als vrouw niet goed genoeg was, niet aantrekkelijk genoeg was. Als je vader er niet voor je was kun je bang zijn om weer teleurgesteld te raken in mannen en uit voorzorg je hart sluiten om pijn te vermijden. Je kunt ook teveel je best gaan doen, jezelf steeds wil bewijzen, omdat je denkt dat je liefde moet verdienen.
Wat de relatie met je vader ook was, in veel gevallen is er een gebrek aan vertrouwen en veiligheid en kost het je moeite om je vrouw zijn op een natuurlijke manier tot uiting te brengen.
De vaderwond kan zich o.a. manifesteren als
• onzeker zijn en bevestiging zoeken voor je vrouwelijkheid in de buitenwereld;
• gevoel van eenzaamheid, omdat je vader er niet voor je was;
• verwarring op erotiek en problemen met intieme relaties;
• geen duidelijke grenzen en jezelf ‘weggeven’;
• te sterke loyaliteit aan je vader en voor hem willen zorgen;
• problemen met eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen;
• een competitie- of concurrentiegevoel met je moeder of zus(sen) – denken dat je een betere partner voor hem bent/was, dan je moeder;
• de behoefte om ondersteund te worden door de zorg van een man;
• problemen met acceptatie van je lichaam (te dik, dun, klein, groot, etc.);
• onbewust wachten op toestemming van je partner.
De vaderwond ontwikkelt het denkbeeld dat je niet goed genoeg bent – creëert leegte en schuldgevoelens. Ik ben niet interessant, ik ben niet aantrekkelijk, ik kan nooit aan zijn verwachtingen voldoen. Je gaat jezelf kleiner maken, jezelf onderschatten en gaat mannen idealiseren of wil niets met mannen te maken hebben. Je wacht op je ‘droomprins’, maar uiteindelijk wacht je op erkenning van je eigen vader.
Het helen van de vaderwond
Het helen van de vaderwond gaat niet over het beschuldigen van je vader, want ook deze patronen zijn generatie op generatie doorgegeven. Maar eerlijk durven kijken naar de relatie met je vader geeft je waardevolle inzichten in jouw (relatie)patronen, waardoor je andere keuzes kunt maken. Door het helen van de vaderwond kun je naast degene staan waar je van houdt en vanuit gelijkwaardigheid samenleven en samenwerken.